Header Ads

Ssak uznany za wymarłego w części Australii, odnaleziony żywy!

W Parku Narodowym Sturt na północny zachód od Tibooburra w Australii dokonano niespodziewanego odkrycia! Uznana za wymarłą w części Australii mulgara pręgo-ogonowa została odnaleziona żywa. Ten mały mięsożerny torbacz dotychczas znany był tylko ze skamieniałych fragmentów kości i uznawany za gatunek wymarły w Nowej Południowej Walii od ponad wieku. 

Zespół z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii - Sydney Wild Deserts dokonał nieoczekiwanego odkrycia podczas ostatnich badań naukowych. Dr Rebecca West, ekolog zajmująca się dzikimi pustyniami uważa, że odnalezienie żywej mulgary pręgo-ogonowej po raz pierwszy w Nowej Południowej Walii jest ekscytujące:

"Mulgara z grzbietowym ogonem była kiedyś szeroko rozpowszechniona na piaszczystych pustynnych obszarach śródlądowych Australii, ale zanikła przez działanie królików, kotów i lisów. Gatunek waży około 150 gramów, ma blade futro i gruby ogon z charakterystycznym czarnym grzebieniem"

Według koordynatora projektu Wild Deserts Reece Pedler - odkrycie mulgary jest wspaniałe:

"W przyszłym roku powinniśmy zacząć wprowadzać ograniczenie liczebności drapieżników i królików z dużego obszaru, co bez wątpienia pomoże Mulgarze"


Dyrektor ds. parków narodowych i dzikiej przyrody - Jaymie Norris - twierdzi, że projekt Wild Deserts przyczynia się do realizacji rządowego programu ratowania gatunków (SOS). 

"Celem tego projektu jest powrót gatunków ssaków, które nie były widziane w ich naturalnym środowisku od 90 lat w Parku Narodowym Sturt. Populacja królików, kotów i lisów zostanie zmniejszona do dwóch ogrodzonych terenów o powierzchni 20 kilometrów kwadratowych, zanim ponownie zostaną przywrócone lokalne ssaki. Przywrócenie rodzimych gatunków ssaków będzie obejmowało m.in. wielkoucha króliczego..."

Poprzednie prace w Południowej Australii prowadzone przez członków zespołu Wild Deserts sugerują, że populacja mulgary pręgo-ogonowej odnawia się i powiększa swój zasięg. W ostatnich latach mulgara pręgowana rozszerzyła swoją populację na Pustyni Strzeleckiego wzdłuż granicy w Południowej Australii. 

Źródło info: UNSW Newsroom
Źródło foto: UNSW Newsroom / Wild Deserts

Obsługiwane przez usługę Blogger.